Breast Cancer

Meme’de kitle oluşumunda en sık karşılaşılan durum ağrısız kitle saptaması ile ortaya çıkar. Meme kanserinin en net bulgusu da bu şekilde ön plana çıkmaktadır. Memede oluşan her kitle kanser olmayacağı için meme kitlelerinin incelenmesi sonucunda net bir kanıya varmak mümkün. Meme kanseri kitlesi saptanabilir iken iyi huylu kanser kitlesi de saptanabilir. Memede kitle görünmesi durumu için bireysel bir test de yapabilirsiniz aynı zamanda. Hastanın yaşı, kitlenin ağrılı olup olmaması durumu, sertliğin sınırları gibi pek çok şeyi görebilirsiniz. Otuzlu ve kırklı yaşlarda saptanan kitle ve sertlikler daha çok kist ve fibrokistik hastalığı düşündürür. 35-40 yaşından sonra memede saptanan ağrısız kitle, sertlik veya şişlikler ise öncelikle meme kanserini akla getirmelidir. Eğer memede birden fazla kitle ele geliyorsa veya her iki memede de kitle ele geliyorsa öncelikle fibroadenom veya fibrokistik hastalık düşünülmesi gerekir. Fibrokistik hastalık veya fibroadenomlar bazen hafif ağrılar yapabilirler. Hastanın kendi kendisini muayene ederken bazan farkettikleri bazen ise muayenede bulamadıkları meme kitleleri genellikle önemsizdir. Hastanın eline gelen kitle düzgün pürüzsüz yüzeyli ve meme dokusu içinde misket gibi hareketli ise iyi huylu olma olasılığı yüksektir. Bunun aksine yüzeyi düzensiz yapıda ve hareketsiz ise kanser olma olasılığı daha yüksektir.

Meme kanserinin en belirgin belirtisi kitledir. Bu kitleler memenin elle kontrol edilmesi esnasında fark edilerek veya kontrol radyolojik incelemeler sırasında fark edilebilmektedir. Bunun dışında meme dokusunda değişiklikler, ciltte çekintiler, cildin kızarması, damarların ortaya çıkması, kanlı meme ucu akıntısı ve koltuk altı bölesinde ele gelen kitleler meme kanseri belirtisi olarak kendini göstermektedir. Ancak bu belirtiler genellikle ileri evre meme kanserlerinde ortaya çıkmaktadır.

Meme kanseri, meme dokusunu oluşturan hücre gruplarından birinin değişime uğraması ve kontrolsüz olarak çoğalması nedeniyle oluşan tümör sonucu ortaya çıkan bir hastalık. Meme kanallarında veya süt bezlerinde görülen bu kontrolsüz çoğalma sonucunda memede kitle ve benzeri yapılar meydana gelir. Daha sonra hızlı şekilde çoğalmaya devam eden kanser hücreleri genellikle kendi çevrelerinde yer alan dokulara tutunarak belirli bir alanda büyüme gösterir. Dışarıdan el ile fiziksel muayene sonucunda fark edilebilen bu kitle, meme kanserinin akciğer, karaciğer, mide ve benzer organ kanserlerine göre çok daha kolay fark edilmesini sağlar.

Zamanında tanı konulup tedavi edilmeyen hastalarda kanser diğer organlara yayılarak tedavisi olanaksız evreye geçiyor.

Meme kanserinde erken teşhisin önemi ve taramanın mümkün olması göz önünde bulundurulduğunda, kendi kendini muayene etme ve doktor muayenesi çok önemlidir. Memeleriyle ilgili hiçbir şikayeti olmasa da her kadının 20-40 yaş arası 3 yılda bir, 40 yaşından sonra ise yılda bir kez klinik meme muayenesi için bir genel cerraha muayene olması gerekiyor.

Meme kanseri tedavisinin en önemli bölümünü cerrahi tedavi oluşturuyor. Meme kanseri ameliyatının amacı, tümörün tamamının vücuttan uzaklaştırılması. Cerrahi dışındaki tedavi yöntemleri tümörün tekrarlamasını (nüks) veya başka organlara yayılmasını önlemeye yönelik. Temel olarak 3 ameliyat şekli bulunuyor:

Mastektomi

Tümörle birlikte memenin tamamının alınmasına deniyor. Aynı seansta veya geç dönemde (1-2 yıl sonra) hastaya; silikon protez veya kendi dokularıyla yeni meme yapılabiliyor.

Cilt Koruyucu Mastektomi

Meme dokusunun tamamının çıkarılmasının gerektiği ancak meme derisinin korunabileceği durumlarda tercih edilen bir yöntem. Çıkarılan dokunun yerine, derinin içine silikon protez yerleştirilerek kozmetik görünüm sağlanıyor. Özellikle risk azaltıcı meme kanseri ameliyatları (profilaktik mastektomi) için tercih ediliyor.

Meme Koruyucu Ameliyat

Sadece tümörün, etrafındaki bir miktar normal meme dokusu ile birlikte çıkarıldığı ameliyat yöntemi. Bu ameliyatın iki amacı var: Birincisi, memenin yerinde bırakılarak kozmetik görünümün bozulmaması; ikincisi, hastanın bedensel ve ruhsal açıdan psikolojik olarak en az seviyede etkilenmesini sağlamak.Meme kanseri ameliyatı sonrasında 5-7 hafta süren radyoterapi uygulanabiliyor.